Френска лучена супа


Отново е онова време в годината, когато снежинки танцуват навън, а прозорците са запотени от топлината на дома и няма по-голям уют от тази идилия, компания да ви прави една вкусна топла супа. И когато обстоятелствата се подредят да е петък вечер, да сте с порасналото си момиче, да имате бутилка френско вино, няма как да не си приготвите абсолютната класика - френска лучена супа. Супа, която и двете обожаваме. За още вдъхновение и френски чар, озвучихме вечерта с Индила.



Необходими продукти:

1 кг или 1,2 кг. жълт лук
2 с. л. зехтин
50 гр. масло (или по френски с матешка мас)
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 к. л. прясно смлян черен пипер
дафинов лист
клонка мащерка
1 с. л. брашно
200 мл. сухо бяло вино
1,5 л. говежди бульон
40 мл. бренди

За филийките:

100 гр. грюер (или 80 гр. ементал + 20 гр. пармезан)





Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на полумесеци, изсипва се в тенджерата (с широко и дебело дъно), в която се е загряла мазнината. Разбърква се добре, за да се покрие от всякъде с мазнина. Слага се капака и лукът се задушав за около 15-20 минути. След това го овкусяваме със сол, захар и пипер. Котлонът се намаля и лукът се готви бавно и търпеливо, като честичко се разбърква, докато напълно се карамелизира и достигне кехлибарен цвят (или както някой го наричат, цвят на орех).



Невероятен е ароматът, който се носи от задушаващият се лук и подправките. След като е готов, се поръсва с брашното, което също се запържва за кратко и се налива виното. Щом алкохолът се изпари, се налива горещият бульон. Добавят се още мащерката, дафиновият лист. Всичко се разбърква и се оставя да къкри с отворен капак за около 40 минути или докато супата се редуцир до 2/3.

Накрая се добавя капачка-две бренди.

Когато опитвате супата по време на готвенето, тя трябва да ви се струва леко безсолна, тъй като сиренето, с което ще я поръсите, ще даде допълнителна соленост.


Разливаме супата в огнеупорни купички, подредени в тава върху пекарска хартия и върху всяка слагаме препечена филийка от багета и поръсваме с настърганото сирене, както обичате (аз по-щедро и не само върху филийката). Запичаме на горен реотан за около 10 минути или докато сиренето се разтопи и забълбука. (и след това се наслаждаваме на френския…)



Докато изстиваше ѝ направихме фото сесия, след което се насладихме на съвършения френски вкус.

0 Comments

Ако имате въпроси не се притеснявайте да ги зададете. Ще ви отговорим възможно най-бързо :)