Свински ребърца с домашен барбекю сос

Тази Коледа реших да върна за близките си част от вкуса на лятото като им приготвя любимите лепкави, сочни, крехки и безумно вкусни свински ребърца, които те карат да забравиш доброто възпитание.



Може би неколкократно съм споменавала, че обичам ястия, които не изискват много суетене около котлоните. Особено по време на празници и в моменти, в които посрещаш гости. Тези ребра на фурна са точно такива.


Barbecue ribs with honey and chili - before baking

Предварителното мариноване на ребрата в богата смес от подправки ви отнема около 10-15 минути, следва около час и половина - два печене на ниска температура във фурната, което няма да ви коства много усилия.


Barbecue ribs with honey and chili - before baking


Ще се завъртите за малко повечко време около котлона за приготвянето на барбекю соса, чийто уникален вкус ще ви кара все по-рядко да прибягвате до готови такива. За ваше улеснение, него може да си приготвите и няколко дни предварително и да съхранявате в хладилник до една седмица.


Homemade BBQ sauce with smoked red pepper
Необходими продукти:

За ребрата: 

2 кг. свински ребра (за 6 порции)
1 ч. л. сол
2 ч. л. захар мусковадо
1 ч. л. пушен червен пипер
1 к. л. прясно смлян черен пипер
1 к. л. смлян кимион
1 ч. л. настърган пресен джинджифил
1 ч. л. горчица
2-3 стръка прясна мащерка

За барбекю соса: 

1 с. л. олио
1 средно голяма глава лук нарязан на ситно
2-3 скилидки чесън
1 с. л. пушен червен пипер
1 ч. л. смлян кимион
1 к. л. прясно смлян черен пипер
1 ч. л. прясно натърган джинджифил
2 с. л. захар мусковадо
2 с. л. меласа от нар (кленов сироп)
2 с. л. сос Уорчестър
2 с. л. горчица (мека)
1 к. л. сос Табаско (по желание)
1 ч. ч. доматено пюрен (не много концентрирано)
250 мл. ябълков сайдер (Somersby)
2-3 дафинови листа
2-3 прясна мащерка
сол на вкус

Начин на приготвяне на ребрата:

Ребрата се почистват от външната ципа, ако има такава, и се натриват добре от всички страни със сместа от подправки. Увиват се в стреч фолио и се оставят да се мариноват поне за 4 часа или най-добре за 24 часа. Час преди да се пъхнат във фурната, ребрата се оставят на стайна температура.



Ключът към сочните ребърца е да бъдат готвени на ниска температура продължително време, така че включваме фурната на 150-160 градуса. Подреждаме ребрата в плитка тава покрита с алуминиево фолио и слагаме в награтята фурна едно ниво под средното и оставяме тя да свърши цялата работа. Пробвала съм и вариант целите ребра увити във фолио, но този вариант на открито печене ни допада повече. Пекат се около два часа до пълна готовност на месото, така че да се отделя от кокала. След което се намазват обилно с приготвения барбекю сос и се запичат под грила на фурната за около 10 минути на 250 градуса. Процедурата се прави и за двете страни на ребрата.

Начин на приготвяне на барбекю сос:

Лукът и чесънът се нарязват на ситно или се смилат в блендер и се запържват на умерен готлон до омекване и златист цвят, като се внимава да не пригарят. След това прибавяме настъргания джинджифил и стръкчетата прясна мащерка, пушения пипер и останалите сухи подправки. Разбъркват се, докато пуснат аромата си и се добавя сайдера - оставяме да се изпари алкохола, след което добавяме всички останали продукти. Котлонът се усилва и сместа се оставя да заври, след което отново се намаля и сосът се оставя на тих огън за около 10-15 минути.



След като ребрата са запечени, се изваждат върху дъска за рязане и оставят се да починат пет минути. Нарязват се на порции и се сервират веднага с допълнително сос и забравяме за доброто възпитание, защото няма как да не си оближем пръстите.



Коледните ми ребра чудесно хармонираха вкусово и цветово със салата от червено зеле, ябълка и джинджифил.

0 Comments

Ако имате въпроси не се притеснявайте да ги зададете. Ще ви отговорим възможно най-бързо :)