Нашата Цветница с дъх на пролетна свежест

Здравейте и честита Цветница. Нека бъдем здрави, вдъхновени и с вечно пролетни души. Днешната статия е от дъщеря ми Пепа.



Тази Цветница е по-различна от предишните. На този празник, който е един от най-хубавите за нас, с майка ми винаги сме ходили на църква, срещали сме се с приятели, отсядали сме на почерпка и сме се наслаждавали на пролетното време. Но тази година си останахме у дома и си устроихме кулинарна Цветница. 

Кулинар №1 бях аз, като изненадах мама с пролетен вариант на един от любимите й десерти - италианско тирамису. Понеже нямам голям опит, от няколко дни  проучвам рецепти и различни варианти и сега ви представям моят вариант на тази вкусен десерт. 


  

Ягодово тирамису

Необходими продукти: 

500 гр. ягоди
1 портокал
2-3 с. л. кленов сироп
200 гр. бишкоти
500 гр. маскарпоне
200 мл. подсладено кондензирано мляко
ванилия
1 пакетче кокосови стърготини



Начин на приготвяне: 
Нарязваме ягодите, като няколко от тях оставяме за украса. Нарязаните ягоди разбъркваме с настъргана портокалова кора, сока на същия и 2-3 супени лъжи кленов сироп (ако искате може и захар). Оставяме ги да престоят около 20 минути, а в това време приготвяме крема. Разбиваме маскарпонето с кондензираното мляко до пухкав крем. Ароматизираме с ванилия. 
  

Отцеждаме ягодите от отделилия се сок, в който топим бишкотите от едната страна и подреждаме във форма. След като наредим един ред бишкоти, разпределяме 1/2 от крема и 1/2 от нарязаните ягоди, следва нов ред бишкоти, ягоди и заливаме с останалия крем. Завиваме със стреч фолио и прибираме в хладилника за няколко часа. 
  

Преди сервиране украсяваме със заделените ягоди и кокосови стърготини. 

Изкушете се и вие с това ягодово тирамису и се насладете на този фин, лек и приятен сладкиш с аромат на ягоди и пролет. 



Сладкото изкушение беше от мен, а мама приготви любимите ни пролетни сарми с лапад


  

0 Comments

Ако имате въпроси не се притеснявайте да ги зададете. Ще ви отговорим възможно най-бързо :)