Честито Възкресение Христово

Да има много светлина и доброта в душите ни.



Тази пролет на актуалния призив останете си вкъщи е подчинена само дъщеря ми. Аз оставам активно работеща (не от вкъщи), така че тя е превзела, както може би сте разбрали от предишни наши публикации, моята територия и в кухнята, и в блога ми.

Здравейте, нямам голям опит в кулинарията, даже почти никакъв. Но сега, когато се оказах с доста свободно време, получих вдъхновение от инстаграм и от youtube за моите първи кулинарни приключения (Тарт с аспержи и Ягодово тирамису), които се получиха доста успешно, така че старши-експертът :) реши да ми довери част от подготовката за Великден. 


 

В събота сутрин започнах сама с ошарването на яйцата. 

Следобед, когато работната пчеличка се прибра, заедно приготвихме традиционния козунах. 

Замесихме тестото, оставихме го да втасва, а през това време се насладихме на хубаво ароматно кафе и приказки по женски. 


 

След около три часа, домът ни замириса на празник. Козунакът ни се получи божествен. На конци, с много аромат на портокал, лимон, ванилия и шоколад. С хрупкава коричка от захар и орехи. 

Козуначен венец



Необходими продукти:

За тестото:
около 600 гр. брашно
200 мл. прясно мляко
7 гр. суха мая
2 яйца + един жълтък
100 гр. масло 
80 гр. кафява захар 
кората на един портокал и един лимон 
щипка сол
ванилия

Плънка:
150 гр. крем Рикота
100 гр. кафява захар
шепа шоколадови капки 
шепа натрушени орехови ядки
малко крокан

Начин на приготвяне:
Всички продукти за успешен козунак трябва да бъдат със стайна температура. 

Загряваме на котлона леко млякото с кафявата захар и след като захарта се разтопи, отстраняваме от огъня. Пресяваме брашното и слагаме половината от него в широка купа. Правим кладенче, в което изсипваме млякото, маята, леко разбитите яйца, половината от добре разкемнатото масло и замесваме тесто. Постепенно прибавяме солта, ванилията, настърганите цитрусови корички и останалото брашно. Прехвърляме тестото на добре намаслен плот и доизмесваме като интегрираме останалото маслов в него. Именно това придава конците на козунака. Полученото тесто трябва да е мекичко и гладко. Оставяме го в намаслена купа, покриваме със стреч фолио и кърпа и оставяме на топло до удвои обема си. 



След като е готово прехвърляме на плота и разточваме във формата на правоъгълник. Намазваме отгоре с рикотата и поръсваме със захарта, шоколадовите капки, счуканите орехи и крокана. 

Завиваме на руло и с помощта на остър нож разполовяваме на две по дължина. Усукваме едната част около другата и оформя ме венец. Прехвърляме във форма за печене, покриваме с кърпа и оставяме да втаса още веднъж за около 30 минути. 



След което намазваме с разбит жълтък и поръсваме с още захар и орехи. Пъхаме в загрята фурна на 180 градуса и печем за около 30 минути. 

Понеже пекохме козунака в тортена форма, набухна повече на височина и развали малко формата на венеца, но вкусът беше божествен. 



Печено агнешко бутче

Необходими продукти:
около 2,5 кг. агнешко бутче
100-150 гр. краве масло
сол
черен пипер
1 ч. л. червен пипер
стрък зелен лук
стрък пресен чесън
3-4 стръка пресен джоджен (може и розмарин)
1 к. ч. вода или бяло вино



Начин на приготвяне:

Разтопяваме маслото към което прибавяме една чаена лъжица червен пипер и една кафяна лъжичка черен пипер. Осоляваме месото и намазвааме обилно с разтопеното масло и подправки. Поставяме го в съд с незалепващо покритие на дъното, на който сме сложили стръковете лук, чесън и джоджен. Наливаме една кафяна чашка бяло вино (вода или бира). 



Покриваме тавата с алуминиево фолио, поставяме я в загрята фурна на 200 градуса, като след около 15-20 минути наляваме температурата на 100 градуса и печем месото около два часа и половина. След което махаме фолиото и запичаме до златиста коричка. 


 

Гарнитура към агнешкото бяха любимите ми аспержи, които бяха просто подправени със сол, черен пипер, зехтин и малко пармезан и леко жарнати на грил тиган. Ориз Басмати приготвен по рецепта, която вече сме ви представяли. Запечени пресни картофи с масло и пресни подправки. 



За страхотната рецепта за козунака благодарим на Lussi's World of Artcraft.

0 Comments

Ако имате въпроси не се притеснявайте да ги зададете. Ще ви отговорим възможно най-бързо :)