Пармиджана ди Меландзане

В сезона на най-хубавите патладжани ви предлагам една кулинарна среща с вкуса на Южна Италия.



Необходими продукти:

4-5 средни патладжана
500 гр. настъргана моцарела
100 гр. пармезан
500/600 гр. предварително подготвен доматен сос (пресни домати, лук, чесън, зехтин, босилек и риган, които се готвят достатъчно дълго на бавен огън, за да се сготви прекалено наситения вкус на пресен домат)
4-5 с. л. зехтин
2-3 скилидки чесън
сух риган
пресен босилек



Начин на приготвене:

Патладжанът се обелва на ивици, нарязва се на филийки, които поръсваме с щипка-две сол. Оставят се за около 20-30 минути да се отдели горчивината им. След което ги изплакваме и подсушаваме от двете страни с домакинска хартия. 


Намачкваме скилидките чесън, добавяме ги към зехтина с щипка-две сушен риган. С овкусения зехтин мажем филийките патладжан и запичаме на грил тиган. Ако предпочитате, патладжанът може да бъде изпържен, но в моя случай, аз предпочитам грилован. 

След това преминаваме към сглобяването на пермиджаната. Най-отдолу на тавичката (моята беше с размери 27/18 см.) слагаме доматен сос, отгоре редим филийки патладжан една до друга или най-добре застъпени, поръсваме с настъргана моцарела (може да бъде заменена с хубав наш кашкавал) и накъсваме листа пресен босилек отгоре. 


Повтаряме отново, докато свършат продуктите и оформите четири пласта. Доматен сос не се слага на всеки пласт, а само в началото, в средата и на финала върху последния пласт по-обилно. Поръсваме обилно с пармезан и печем 40 минути на 200 градуса. 


Може да сервирате веднага, след като я извадите от фурната, ако обичате сирената да се точат. Ако искате да си сервирате по-изискано парче, е добре да я изчакате да престои около 20-30 минути. 



0 Comments

Ако имате въпроси не се притеснявайте да ги зададете. Ще ви отговорим възможно най-бързо :)