Имамбаялдъ

Продължаваме темата с патладжаните, като ви представим най-вкусното есенно ястие.


Необходими продукти:

3-4 средни патладжана
50 мл. зехтин или олио
2 глави стар лук (нарязани на тънки полумесеци)
2-3 скилидки чесън
1 по-едър морков
2 добре зрели домата
сол и черен пипер на вкус
1 дафинов лист
магданоз




Начин на приготвяне:


Патладжаните се почистват от зелената кора около дръжките, които могат да се отстранят или да се оставят. Белят на ивици и върху обелените места се правят дълбоки разрези надлъжно, но не докрая. Така патладжаните се осоляват и се оставят за около 30-тина минути да пуснат горчивината си, след което се измиват и подсушават добре. Намасляват се със зехтин и е слагат да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато омекнат. Ако желаете, може да ги изпържите от всички страни, но така ще поемат повече мазнина. 



Докато патладжаните се пекат, подготвяме плънката. 



В тиган с добре сгорещена мазнина (зехтин или олио) слагаме да се запържват лука и чесъна, след което намаляме котлона, посоляваме, добавяме дафиновия лист и черен пипер и го оставяме да се задушава на тих огън, докато омекне добре. Към лука добавяме настъргания на едро ренде морков и настърганите домати. Готви се вече без капак, докато плънката остане на мазнина. Към готовата плънка се добавя пресен магданоз.



Омекналите патладжани се пълнят с готовата плънка през направените разрези. Остатъкът от плънката се изсипва в тавата около тях. Върху патладжаните поставяме тънки резени домат или тънка чушка сиврия. Капваме ги с по-малко зехти и запичаме за още около 20-30 минути на 200 градуса. 


"Припадналия имам" може да сервирате върху сварен арабски кускус, както е в моя случай, или просто така с парче бяло сирене. 




0 Comments

Ако имате въпроси не се притеснявайте да ги зададете. Ще ви отговорим възможно най-бързо :)