Черешов галет

Знам, че не съм от най-активните блогърки, но пълната липсата на публикации в последната половин година е поради липса на време. Фокусът, усилията и емоциите ми бяха насочени към друг наш семеен проект, а именно отвършването и обзавеждането на новия ни апартамент. 




Все още свиквам с новата си кухня, опознавам новата си фурна, но нямаше как в сезона на сочните череши да пропусна възможността за едно пролетно френско изкушение, което носи изискаността на семплите десерти. Свежи и сочни плодове обвити в нежната прегръдка на хрупкавото маслено тесто - съвършена френска простота. 




Необходими продукти за тестото:

200 гр. бяло брашно
100 гр. масло
100 мл. ледена вода
1
/4 ч. л. сол


Продукти за пълнежа:

500 гр. череши
1-2 с. л. бяла или кафява захар (по избор)

1 с. л. нишесте
щипка сол
настъргана кора от лимон


За намазване:

1 белтък
захар - бяла или кафява (по избор)





Приготвяне на тестото:

При замесването на тесто за пай, галет, тарт и т.н, обратно на всички кулинарни правила - всички продукти да са на стайна температура, всички продукти трябва да са максимално охладени. Брашното може да се постави от предната вечер в хладилника или преди използването му, го оставете за около час-два във фризер. За около половин час във фризера поставям и маслото, след което го настъргвам на едро ренде. Отмервам и пресявам брашното, добавям солта и част от водата и започвам да притривам сместта с ръце. Действа се бързо, за да не се затопли прекалено маслото. В момента, в който започва да се съединява тестото, се добавя и останалата вода. Тестото се събира в една топка, премества се на плота, оформя на диск и се увива в стреч фолио. Прибираме го в хладилник за минимум един час, а може и за една нощ. 



Приготвяне на пълнежа

Черешите се почистват от костилките, най-добре специален уред затова, за да може плодовете да останат цели. Смесват със захарта, нишестето (нашето беше от тапиока), солта и лимоновата кора.




Тестото се вади от хладилника непосредствено преди разточване, а това се прави върху хартия за печене. Оформя се кръг с диаметър около 26-28 см. и дебелина около 4 мм. Надупчва се с вилица на няколко места, за да не се надува при печене. Черешите се изсипват в средата. Свободните краища на тестото се загъват към черешите. 




Оформеният галет се охлажда отново в хладилника и докато стане това, загрявате фурната на 220 градуса. 

Преди да го пъхнете - намазвате борда с разбит белтък и поръсвате със захар. 



Пече се около 45-50 минути или докато добие хубав загар. 

След като се извади от фурната, се оставя да се охлади поне 30 минути преди да се нареже.




Изключителна наслада е с топка ванилов сладолед. 



Перфектният галет е с хрупкава основа, ухаеща на масло, и леко карамелена коричка отгори и отстрани. 





0 Comments

Ако имате въпроси не се притеснявайте да ги зададете. Ще ви отговорим възможно най-бързо :)